Skip to main content

Rijles

Een rijschool kiezen blijft een persoonlijke keuze. De meeste leerlingen kiezen een rijschool via mond-tot-mond-reclame. Maar als je geen idee hebt welke rijschool je moet kiezen, of je wilt graag informatie om je keuze wat gemakkelijker te maken, dan geven wij je een aantal tips.

Waar moet je op letten?

 1. Eerst moet je weten of je zelf lichamelijk en geestelijk voldoende in staat bent om auto te rijden en praktijkexamen te doen. In de eigen verklaring (gezondheidsverklaring) die je moet overleggen aan het CBR voordat je praktijkexamen kunt doen, staan vragen over je gezondheid. Heb je een of meerdere vragen met 'ja' beantwoord, dan moet de huisarts dit bevestigen. Vervolgens moet je een procedure van het CBR doorlopen. Als daar een negatief advies uitrolt, mag je geen praktijkexamen doen. Als je de eigen verklaring niet naar waarheid invult, kan dat bij een aanrijding ernstige financiĆ«le gevolgen hebben. Meer informatie hierover: www.cbr.nl

Rijschool kiezen:

 • Neem een proefles als kennismaking. Het is prettig als je weet of het klikt met de instructeur.
 • Veel rijscholen bieden voordeelpakketten aan. Ons advies: neem eerst een aantal 'losse' rijlessen, voordat je een voordeelpakket afsluit. Dit voorkomt terleurstellingen.
 • Let erop dat dergelijke afspraken goed op papier komen te staan. Het voordeelpakket moet schriftelijk worden opgesteld, in tweevoud en ondertekend.
 • Goede rijscholen houden de vorderingen van de leerlingen bij op een instructiekaart.
 • Leskaarten worden gebruikt voor les-afspraken en om het aantal genomen rijlessen bij te houden. 
 • Goede rij-instructeurs geven tijdens de rijles uitleg aan de hand van situatieschetsen, of geven een demonstratie.
 • Aan de hand van de vorderingen overlegt de rij-instructeur met de leerling over het maken van een tussentijdse toets of parktijkexamen bij het CBR.

En verder:

 1. Een rijschool moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Dit KvK-nummer staat meestal op de website.
 2. De rij-instructeur moet bevoegd zijn om rijles te geven. De instructeur moet beschikken over een geldige bevoegheidspas. Deze wordt afgegeven wordt door het ministerie van infrastructuur en milieu. De instructeur moet die bij zich hebben en kunnen laten zien.
 3. De rijschool staat ingeschreven bij het CBR om theorie-examen en praktijkexamen aan te kunnen vragen. Meer informatie hierover: www.rijschoolgegevens.nl
 4. De rijschool is op de hoogte van de inhoud van de rij-procedure van het CBR.
 5. De rijschool kan aangesloten zijn bij een belangenorganisatie. Meestal hebben deze organisaties een geschillencomisie om problemen op te lossen. Meer informatie hierover: www.bovag.nl of www.verenigingrijschoolbelang.nl
 6. De lesauto moet uiteraard apk-gekeurd zijn, beschikken over een dubbele bediening en volledig verzekerd zijn met een inzittendenverzekering. Daarnaast herkenbaar als lesauto met een 'L' aan de voor- en achterzijde van de lesauto.
 7. De rijschool werkt met algemene voorwaarden die voor de leerling bekend zijn.

Succes met het vinden van je rijschool.